Zwemles

Zwemles

Een leven lang waterveiligheid- en plezier

Contentpagina Zwemles - header nieuw.jpg

Rivieren, meren, sloten, kanalen, de Noordzee… Nederland is een echt waterland. In zo’n waterrijke omgeving is veiligheid belangrijk, daarom vinden we dat iedereen in Nederland moet kunnen leren zwemmen. Bij Sportfondsen kun je het officiële Zwem-ABC halen.

Landelijke veiligheidsnorm
Met het Zwem-ABC voldoe je aan de landelijke norm ‘zwemveilig’ volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid (2017). Je kunt je dan goed redden in onverwachte situaties in zwembaden en open water. Een mooie en veilige basis voor een leven lang zwemplezier.

Erkende diploma’s
Wil je zeker weten dat je een officieel erkend diploma haalt? En dat je les krijgt van gediplomeerde zwemlesgevers met een VOG? Dan zit je bij Sportfondsen goed! Onze zwemlesgevers zetten in op zwemvaardigheden én zwemplezier.

Zwem-ABC halen
Met het Zwem-ABC leg je de basis voor een leven lang waterveiligheid en waterplezier. Gemiddeld doen kinderen zo’n anderhalf tot twee jaar over het diplomatraject. Met het Zwem-ABC voldoet je kind aan de landelijke norm ‘zwemveilig’ van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Zwemvaardigheid ontwikkelen en vergroten
We beginnen met het ontwikkelen van de zwemvaardigheid, zodat je kind zich kan redden in zwembaden zonder attracties. Stapsgewijs verbeteren we de zwemvaardigheid, zodat je kind zich ook in moeilijkere situaties kan redden, zoals in wildwater- en golfslagbaden. Kan je kind zich redden in onverwachte situaties in zwembaden én in open water? Dan is het voldoende zwemveilig (C-diploma).

Onze werkwijze
Leren zwemmen begint met zwemplezier. Bij Sportfondsen zetten we daarom in op spelenderwijs leren. Als kinderen de ruimte krijgen om te spelen en te ontdekken, nemen ze lesstof namelijk graag en snel op. In onze zwemlessen is er zowel aandacht voor de groep als voor het individu. Voor ieder kind zetten we in op zelfvertrouwen en succeservaringen.

Voor meer informatie over onze werkwijze Klik hier

Nijlpaard Jip
Kennen jullie Jip al? Nijlpaard Jip is onze educatieve mascotte tijdens het Zwem-ABC. Zie het als een vriend die ook zwemles volgt om je kind aan te moedigen en uit te dagen. Tijdens het zwemlestraject komt Jip op verschillende manieren terug. Een echt zwemmaatje dus!

Het hele verhaal over Jip in de zwemles Lees je hier


Bekijk het overzicht van al onze zwemlesactiviteiten.

Heb je een vraag?

Nog 500 tekens resterend

Zwemles

De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud. Vanaf zeer jonge leeftijd kun je baby- en peuterzwemmen in ons zwembad om jouw kind vertrouwd te maken met het water.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vier tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.

Vanaf 4 jaar kun je jouw kind wel voor onze zwemlessen inschrijven.

Om je in te schrijven voor zwemles klik je hier. Inschrijven voor zwemles kan vanaf 4 jaar.

Voor alle zwemlesgroepen bestaat een wachtlijst. Hier vind je bij benadering de wachttijd per groep. De wachttijd is van vele factoren afhankelijk en is dus onder voorbehoud.

Deelname aan de zwemlessen is alleen mogelijk wanneer er voldoende waarde op de leskaart staat. Wanneer het lestegoed niet toereikend is, kan er niet worden deelgenomen aan de zwemles. Deze les wordt dan ook niet geregistreerd voor de ABC-garantie.

Ben je de leskaart vergeten, dan worden je gegevens eenmalig via het systeem opgezocht. De leskaart wordt dan handmatig afgewaardeerd. Ben je de kaart kwijt, dan dient een nieuw exemplaar aangeschaft te worden.

Je kunt je kind telefonisch of via e-mail afmelden voor de zwemles. Klik hier om contact op te nemen. Vermeld duidelijk de naam van jouw kind en bij voorkeur ook het pasnummer.

Nee, dit is niet mogelijk. De geldigheidstermijn van het abonnement wordt niet verlengd bij korte afwezigheid/ziekte. Bij langdurige afwezigheid door ziekte kan er via onze Hoofd Zwemzaken een regeling worden getroffen. Hiervoor vragen wij je een afwezigheidsverklaring en een korte toelichting te mailen naar: receptie.oostervant@sportfondsen.nl.

Bij onze Hoofd Zwemzaken: De heer Eddy Varela.

Op de volgende dagen en tijden hebben wij een telefonisch spreekuur (m.u.v. alle schoolvakanties) 010-4772100.

Woensdag: van 12:30 van 13:30 uur.

Vrijdag: van 14:00 tot 15:00 uur.

Voor een overzicht van alle data voor het diplomazwemmen klik je hier.

Tijdens alle schoolvakanties (m.u.v. de zomervakantie) gaan onze zwemlessen door volgens het reguliere rooster. Dit geldt ook voor BSO-kinderen. Alleen op officiële feestdagen, met uitzondering van Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag, is onze accommodatie gesloten en worden de les-kaarten verlengd.

Elke eerste en laatste zwemles van de maand is er kledingzwemmen voor bad 4, B, C en zwemvaardigheid. Op officiële feestdagen (sluiting) schuift het kledingzwemmen 1 week op.

De kleding die wordt voorgeschreven bij diplomazwemmen voor Nationaal Zwemdiploma ANationaal Zwemdiploma B en Nationaal Zwemdiploma C is verplicht. Klik op de links om de kledingeisen voor het afzwemmen per zwemdiploma te bekijken.

Je kunt de vorderingen van jouw kind volgen door in te loggen op het digitaal leerlingvolgsysteem. Hier worden na elke zwemles zo spoedig mogelijk de scores toegevoegd. Iedere laatste week van de maand zijn de lesscores up-to-date (m.u.v. de zomervakantie).

Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Jouw aanwezigheid zorgt ervoor dat je kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

Leskinderen kunnen, op vertoon van de leskaart, gedurende de wachtlijst- en zwemlesperiode gratis zwemmen tijdens het vrijzwemmen onder begeleiding van een betalende, meezwemmende volwassene.

De particuliere zwemlessen zijn één keer per week. Er is in principe geen mogelijkheid om meerdere keren per week zwemles te volgen.

Een kind moet eerst ‘watervrij’ zijn alvorens het kan leren zwemmen. Voor ons is een kind watervrij als het zonder angst in speelse situaties geheel onder water durft en een aantal tellen zonder hulpmiddelen goed kan drijven op buik en rug.

In onze visie kunnen kinderen van 4 à 5 jaar alleen maar leren door te spelen. Een kind van die leeftijd kan niet 45 minuten alleen maar baantjes zwemmen. Er worden wel banen gezwommen, maar wij proberen dat zoveel mogelijk met speelse vormen te combineren, waardoor een kind zwemles leuk vindt en sneller leert. Wij leren de kinderen vanaf de eerste les al zelfstandig en in groepjes te werken. Met opdrachtkaarten oefenen kinderen zelfstandig bepaalde vaardigheden die eerder al zijn aangeleerd. Hierdoor kan de zwemlesgever heel gericht met een klein groepje intensief iets oefenen.

Opwaarderen kan in de omgeving van jouw kind in onze webshop.

Stap 1: Gaan naar onze webshop en log eenvoudig in.
Stap 2: Kies voor het tabblad “Abonnement”.
Stap 3: Kies het juiste zwemlesproduct en plaats deze in de winkelmand.
Stap 4: Vergeet niet om de juiste kaart te selecteren (bestaande kaart als jouw kind al zwemt).
Stap 5: Controleer of het juiste kaartnummer onder in beeld staat.
Stap 6: Ga vervolgens door naar afrekenen en ga door in de iDEAL omgeving
Stap 7: De kaart is opgewaardeerd en je kunt nu eenvoudig de les afwaarderen bij onze receptie en de bon meenemen naar de zwemzaal.

Via de website kan je met je naam en kaartnummer inloggen in het leerlingvolgsysteem. Hier kunnen de leerlinggegevens worden aangepast en de lesscores worden gevolgd. Zorg ervoor dat alle gegevens juist zijn ingevuld.

Voor het aanvragen van een nieuw wachtwoord kies je voor “wachtwoord vergeten”, waarna het nieuwe wachtwoord naar je e-mailadres verzonden wordt.

Voor het opzeggen van de zwemlessen geldt een opzegtermijn van 1 maand. Bij de receptie is een opzegformulier verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om een mail te sturen naar oostervant@sportfondsen.nl met daarin de gegevens van de leerling, het kaartnummer en de uitschrijvingsdatum.

Alleen na het behalen van diploma C. Het resterende abonnementsgeld wordt dan omgezet naar een tegoed op de magneetkaart, dat te gebruiken is voor artikelen of activiteiten binnen Recreatiecentrum Oostervant. De maand opzegtermijn is na het behalen van bovengenoemde diploma’s overigens niet van toepassing.

Kinderen zijn kwetsbaar en moeten in een veilige omgeving leren zwemmen. Niet alleen fysiek, maar ook sociaal. Om duidelijkheid te scheppen, heeft de Nationale Raad Zwemveiligheid samen met partners in de zwembranche de Gedragscode Zwembranche voor aanbieders van zwemlessen opgesteld. Is er echt iets mis of maak je je grote zorgen? Dan kun je anoniem terecht bij de meldlijn van het NOC*NSF, via telefoonnummer: 0900 202 55 90 (maandag t/m vrijdag 08.00 – 20.00 uur, gebruikelijke belkosten) of via WhatsApp: 06 53 64 69 28.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.